北京中医药大学远程教育学院北京学习中心
 首 页 | 学院简介 | 学习中心 | 教学管理 | 面授安排 | 通知信息 | 招生简章 | 临床交流 | 学习指导 | 统考指导
本 站 公 告
完善个人系统电子邮箱以便于接收电子版发票
2020年假期计划公告及作息时间通知
直属中心各种通知汇总
2018年秋季专科及专升本学生领取实习资
2020年1月毕业生领取毕业证及档案通知
关于不要购买假冒复习题避免上当受骗的公告
公共课跨省异地报考有关规定及申请
 
教学管理
中心通知
考试安排
学习指南
新生注册
毕业名单
中心规定
学位申请
毕业实习
 
公共课统考
统考规定汇集
统考报名指导
统考报名时间
 

肺炎疫情防控期间学生到校办事注意事项在校生毕业前须达到的各项毕业条件要点汇总公共课统考2019年考试工作计划2020年1月毕业生领取毕业证及档案通知2018年秋季专科及专升本学生领取实习资料通知

学生手册
网络教育公共课统考 大学英语(B)考试大纲

  试点高校网络教育部分公共基础课全国统一考试,旨在遵循网络教育应用型人才的培养目标,针对从业人员继续教育的特点,重在检验学生掌握基础知识的水平及应用能力,全面提高现代远程高等学历教育的教学质量。“大学英语”课程是现代远程教育试点高校网络教育实行全国统一考试的部分公共基础课之一。该课程的考试是一种基础水平检测性考试,考试合格者应达到与成人高等教育本科相应的大学英语课程要求的水平。

考试对象
  教育部批准的现代远程教育试点高校网络教育学院和中央广播电视大学“人才培养模式改革和开放教育试点”项目中自2004年3月1日(含3月1日)以后入学的本科层次学历教育的学生,应参加网络教育部分公共基础课全国统一考试。
  “大学英语(B)”考试大纲适用于除英语类和艺术类专业以外的其他专业高中起点与专科起点本科学生。
考试目标
  本考试旨在全面检查现代远程教育所有专业(除英语类和艺术类专业)的学生综合运用英语听、说、读、写各项技能的基本能力。考生应掌握基本的英语语法知识和词汇,具备运用不同的阅读和听力技巧获取信息的能力以及用英语进行口头和笔头交际的基本能力。
考试内容与要求
  【语法】 考生应掌握基本的英语语法知识,并能在听、说、读、写、译中较正确地加以运用。
  【词汇】 考生应认知3 000个单词,并熟练掌握其中的1 800个单词及其基本的搭配。
  【听力】 考生应能基本听懂日常生活以及社会生活中的一般性谈话,平均语速为每分钟110个单词。考生应能:
  1.理解主旨要义;
  2.获取事实性的具体信息;
  3.理解说话者的意图、观点或态度。
  【交际能力】 考生应掌握日常生活常见情景中的基本交际用语。
  【阅读】 考生应能读懂与日常生活和社会生活相关的不同类型的文字材料,阅读速度为每分钟50个单词。考生应能:
  1.理解主旨要义;
  2.理解文中具体信息;
  3.根据上下文推测生词词义;
  4.进行有关的判断、推理和引申,理解作者的意图、观点或态度。
  【写作】 考生应能在30分钟内写出长度不少于80词的常见应用文及一般的叙述文、说明文和议论文。考生应能:
  1.用较正确的语法、词汇、拼写、标点进行表达;
  2.基本做到内容切题,结构严谨,条理清楚;
  3.根据不同的写作目的进行有针对性的写作。
试卷结构与题型


考试方式与时间
  考试为闭卷考试。考试满分为100分。考试由全国高校网络教育考试委员会组织命题,在同一时间全国统考。
  考试分为五个部分,第一部分为听力,20分;第二部分为交际用语,10分;第三部分为阅读理解,30分;第四部分为词汇与结构,25分;第五部分为写作,15分。考试时间共120分钟,其中听力部分占20分钟,交际用语部分占10分钟,阅读理解部分占30分钟,词汇与结构部分占30分钟,写作部分占30分钟
题型示例
“大学英语(B)”题型样例
Part I. Listening Comprehension(20 points)
Section A
Directions: In this section you will hear ten short conversations.At the end of each conversation, a question will be asked about what was said.Both the conversation and the question will be spoken twice.After each conversation, there will be a pause.During the pause, you should read the four choices marked A, B, C and D, and decide on the best answer.Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
1.A.At the bank. B.At the stationer’s.
C.In a theater. D.In a department store.
2.A.She is easy-going.
B.She is hard on her students.
C.She looks mean, but deep down she is kind.
D.She is an ill-tempered person.
3.A.He is nervous about giving lectures.
B.He lectures to a group of humorous people.
C.He gives amusing lectures.
D.He is not serious with his lectures.



(共10题)
Section B
Directions: In this section you will hear a conversation.The conversation will be spoken twice.There are five questions about the conversation.For each question there are four choices marked A, B, C and D.Decide on the best answer and then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
11.How many new stadiums will be built in Beijing?
A.70. B.17. C.7. D.71.
12.When will they start to build the first one?
A.This year. B.Next month. C.This month. D.Next year.
13.What are they doing about the subway system?
A.They are extending the subway system into the suburbs.
B.They are rebuilding the subway system.
C.They are changing the subway system.
D.They are using buses instead.
14.Where are they getting the money from?
A.From the local government.
B.From foreign visitors.
C.Mostly from foreign investors.
D.From the local people.
15.How much money will be needed for the work?
A. 1.65 billion. B. 1.65 million.
C. 65 million. D. 6 billion.
Section C
Directions: In this section you will hear a passage.The passage will be read twice.There are five questions about the passage.For each question there are four choices marked A, B, C and D.Decide on the best answer and then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
16.What happened to Fred one day?
A.He lost his fighting spirit.
B.He didn’t have the spirit to triumph over a crisis.
C.He lost his spirits when talking to his boss.
D.He was in a bad mood.
17.What did Fred decide to do when he was to meet his boss?
A.To put on his best clothes.
B.To play an unsuccessful part.
C.To put on a happy appearance.
D.To put on an air of innocence.
18.What principle of psychological research did Fred happen to find?
A.Avoid people when you feel depressed.
B.Acting a part can help change the way you feel.
C.Be self-assured when nothing goes wrong.
D.Smiling helps reduce anxiety or fear.
19.In the passage we hear “Look your best to increase your self-confidence”, what does the phrase “look your best” mean?
A.Put on your best clothes.
B.Be in the highest spirits.
C.Be watchful and careful.
D.Try your best to be calm.
20.How can you put the principle of psychological research to work in your own life?
A.You should smile to cheer yourself up.
B.You should relax to reduce anxiety or fear.
C.You should keep cool and increase your self-confidence in a crisis.
D.All of the above.
Part II. Use of English(10 points)
Directions: In this part there are 10 incomplete dialogues.For each dialogue there are four choices marked A, B, C and D.Choose the ONE answer that best completes the dialogue.Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
21.— Hello, may I talk to the headmaster now?
— ______________.
A.Sorry, he is busy at the moment B.No, you can’t
C.Sorry, you can’t D.I don’t know
22.— Do you think I could borrow your dictionary?
— __________________.
A.Yes, you may borrow B.Yes, go on
C.Yes, help yourself D.It doesn’t matter



30.
(共10题)
Part III. Reading Comprehension (30 points)
Directions: There are three passages in this part.Each passage is followed by five questions.For each question there are four choices marked A, B, C and D.You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
Passage 1
Is teaching important? Well, of course it is.There was a time when the necessary knowledge could be taught to the young by family members.But as societies became more complex and division of labor more common, it was impossible for family members to teach the information and skills young people needed to become useful members of the society.As the need for specialists appeared, the job of teaching came into being in our country, and teaching as a job has been of increasing importance over the past one hundred years.Today, we have strict rules for teachers.We hope all children can go to school.Many things tell us that teaching is indeed an “important” job.
In recent years, there has been an increasing need for teachers to be “responsible”.This means that the public expects teachers to succeed in teaching important information to the young.Teachers’ salaries today, while not much, certainly are much higher than they were in the past.These increases have come about because people have realized that without enough salaries, people who have abilities will not become teachers.Today almost no one says that “anybody will do” for a teacher.The public expects “quality people” to teach the young, and progress is being made to give salaries that will make people who have abilities become teachers.
31.Before the job of teaching came into being _____.
A.family members had been responsible for the education of the young
B.specialists had been in charge of teaching young people
C.young people had to be self-educated
D.the society had played an important role in educating young people
32.The job of teaching came into being mainly because of ____.
A.the development of the society
B.the explosion of information
C.the need for engineers
D.the civilization of human beings
33.Teachers’ salaries are raised today in order to _____.
A.show the importance of teaching as a job
B.attract more qualified people to become teachers
C.make teachers “responsible” in their teaching
D.improve the quality of public teaching
34.“Anybody will do” for a teacher (in paragraph 2) means that______.
A.almost all people want to become teachers
B.a teacher is so highly respected that people all want to help him
C.a teacher will do whatever he can for his students
D.the job of teaching is so easy that everybody can do it
35.The main idea of the passage is that ______.
A.greater progress has to be made in teaching
B.enough salaries are necessary in making “quality people” become teachers
C.it is important to be successful in teaching the young
D.teaching is a product of the society’s division of labor
Passage 2
36.
37.
38.
39.
40.
Passage 3
41.
42.
43.
44.
45.
(共15题)
Part IV. Vocabulary and Structure (25 points)
Section A
Directions: In this section there are 15 incomplete sentences.For each sentence there are four choices marked A, B, C and D.Choose the ONE answer that best completes the sentence.Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
46.She gave John a present, but John gave her nothing ______.
A.in return B.in turn
C.in advance D.in vain
47.The reason why I did not go to the theater last night was that I could not _______ the time.
A.offer B.leave
C.afford D.manage
48.After a three-hour heated discussion, all the members in the jury reached the conclusion that the man was _______ of murder.
A.criminal B.charged
C.faulty D.guilty
49.Last year ____ of new books were published on environmental protection.
A.the hundred B.hundreds
C.a hundred D.one hundred
50.The grass______ many animals live is abundant here.
A.by which B.with which
C.on which D.of which



60.
(共15题)
Section B
Directions: There are 10 blanks in the following passage.For each blank there are four choices marked A, B, C and D.You should choose the ONE answer that best completes the passage.Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
Television broadcasts are limited to an area that is within the 61 of the sending station or its relay. 62 television relays are often placed on hills and mountains so that they can 63 a wider region, they still can not cover as much as people expect.
However, the rays also go out into the atmosphere. 64 there is a relay station on a satellite that revolves around the earth, it can send the pictures to any point on the earth from which the satellite can be 65 .Three satellites periodically turning around over the equator will send 66 television program to any part of the earth.This makes it possible for world 67 of newspapers to give the news in all countries at the same time.Someday it may be possible for a subscriber to a televised newspaper to press a button and see a newspaper page 68 his television screen.He could also decide when he wants the page 69 .Moreover, by dialing different numbers such as 70 on a telephone dial, he could choose the language or the edition of the paper he wants to read.
61.A.range B.view C.miles D.distance
62.A.Even B.Although C.Unless D.Whenever
63.A.cover B.spread C.help D.pass
64.A.Then B.Therefore C.So D.If
65.A.watched B.seen C.spotted D.protected
66.A.one B.all C.some D.any
67.A.population B.editions C.articles D.reports
68.A.at B.in C.on D.by
69.A.turn B.to turn C.turning D.to be turned
70.A.what B.these C.those D.ones
Part V. Writing (15 points)
Directions: For this part, you are allowed thirty minutes to write an E-mail to contact one of your former classmates.You should write at least 80 words, and base your E-mail on the Chinese outline below:
1.了解对方毕业后的情况
2.你的近况
3.邀请对方方便时来访

听力原文及参考答案
Part I. Listening Comprehension
Section A
1.W: I’d like to cash a check.
M: Sure.Don’t you have an account here?
Question: Where does this conversation most probable take place?
2.W: I’m always nervous when I’m around the teacher.
M: Me, too.I believe she is strict with us.
Question: How do the students think of their teacher?
3.W: Professor Philips seems serious.
M: But his lectures are quite humorous, aren’t they?
Question: What does the man think about Professor Philips?
1.A 2.B 3.C
Section B
A: So, they are holding the 2008 Olympic Games in Beijing.
B: Yes, I read about it yesterday.I read that they are building 17 new stadiums —they are starting the first one next year and they are extending the subway system into the suburbs.The dates for the work are already fixed.
A: Interesting! What else did you read?
B: They are going to build new motorways, but they haven’t announced when yet.They are going to change Beijing a lot from when we were there.
A: Where are they getting the money from?
B: Foreign investors, mainly.They are opening the bidding for most of the contracts next month.
A: How much will they need?
B: I read yesterday it will cost 1.65 billion.
A: But I suppose it will create a lot of new jobs.
11.B 12.D 13.A 14.C 15.A
Section C
Fred was in low spirits one day.He usually dealt with this state of mind by avoiding people until the mood passed.But on this day Fred had an important meeting with his boss, so he decided to put on a happy look.During the meeting Fred smiled, joked and played the part of a happy, good-natured person.To his surprise, he soon discovered he was no longer depressed.
Without realizing it, Fred happened to find an important new principle of psychological research: Acting a part can help us feel more self-confident and cheerful when things go wrong.
How can you put this principle to work in your own life? There’s more involved than a few simple expressions.You have to be systematic about it.The following is what you should follow.
Smile to cheer yourself up.
Relax to reduce anxiety or fear.
Look your best to increase your self-confidence.
Keep cool in a crisis.
Using our bodies and actions to change our ways of feeling can be a useful tool in helping us through life’s difficult times.
16.D 17.C 18.B 19.B 20.D
Part II. Use of English
21.A 22.C
Part III. Reading Comprehension
31.A 32.A 33.B 34.D 35.C
Part IV. Vocabulary and Structure
Section A
46.A 47.C. 48.D 49.B 50.C
Section B
61.A 62.B 63.A 64.D 65.B 66.D 67.D 68.C 69.D 70.C
Part V. Writing
(略)
Answer Sheet
Part I. Listening Comprehension (20 points, one point each)
1.A B C D 2.A B C D 3.A B C D 4.A B C D
5.A B C D 6.A B C D 7.A B C D 8.A B C D
9.A B C D 10.A B C D 11.A B C D 12.A B C D
13.A B C D 14.A B C D 15.A B C D 16.A B C D
17.A B C D 18.A B C D 19.A B C D 20.A B C D
Part II. Use of English(10 points, one point each)
21.A B C D 22.A B C D 23.A B C D 24.A B C D
25.A B C D 26.A B C D 27.A B C D 28.A B C D
29.A B C D 30.A B C D
Part III. Reading Comprehension(30 points, two points each)
31.A B C D 32.A B C D 33.A B C D 34.A B C D
35.A B C D 36.A B C D 37.A B C D 38.A B C D
39.A B C D 40.A B C D 41.A B C D 42.A B C D
43.A B C D 44.A B C D 45.A B C D
Part IV. Vocabulary and Structure (25 points, one point each)
46.A B C D 47.A B C D 48.A B C D 49.A B C D
50.A B C D 51.A B C D 52.A B C D 53.A B C D
54.A B C D 55.A B C D 56.A B C D 57.A B C D
58.A B C D 59.A B C D 60.A B C D 61.A B C D
62.A B C D 63.A B C D 64.A B C D 65.A B C D
66.A B C D 67.A B C D 68.A B C D 69.A B C D
70.A B C D
Part V. Writing (15 points)
发表时间: 2006年1月16日 文章来源: 管理员
常用下载 | 业界信息 | 学生手册 | 中心通知 |中心规定 | 学院文件 | 部委文件 | 远教资讯
    | 网上作业 | 技术培训| 联系方式 | 惠顾留言 | 免责声明 | 考试安排 |
Copyright 2008 - 2018 www.bjtcm.com.cn, All Rights Reserved 京ICP备京ICP备05042447号